Deskontsumoa ate joka dugu, mugimendu sozial desberdinen bidez: erosteko ditugun moduak planteatzera bultzatzen gaituzte, eta bai ia erabili gabe erraz-erraz alde batera uzten ditugun objektuak ekoizteko behar diren baliabide materialak eta giza baliabideak planteatzera ere.

Erabili eta botatzekoak diren produktuen kontrako borroka –2020an debekatuko dira behin betiko– ekimen bitxiak uzten hasi da mundu osoan. Ekitaldi handietan baxera berrerabilgarria erabiltzea haietako bat da, eta bere emaitzek erakusten digute posible dela gure ohituretan plastikoen erabilera murriztea.

Ba al dakizu beleena animalia espezie bereziki buruduna dela, pertsonekin jolastea atsegin duela, lurretik hondakinak bitzea eta bere habiak eraikitzeko erabiltzea? Frantziako Puy du Fou parke tematikoak ezaugarri horiek baliatu ditu, bisitariek lurrera botatzen dituzten hondakinak garbitzeko agente bihurtzeko beleak.

Duela gutxi argitaratutako azterlan baten arabera –Nekazaritza, Arrantza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioaren “Elikagai gehiago, hondakin gutxiago” estrategia nazionalean oihartzuna izan duen azterlana–, elikaduraren arloa mobilizatzen ari da jan-edanen aprobetxamendu maximoa lortzeko helburuarekin, hartara, ingurumenarekin eta gizartearekin duen konpromisoa sendotzen. Ondorio horiek Intenso Food Service enpresak urtero egiten duen berrikuntzen mapatik sortu dira, eta haren bidez haiek “sektorerako aukerak” esaten diotenak atera eta nabarmentzen dira, beste alderdi batzuen artean, iraunkortasuna bilatzea…

Hizkuntza bizirik dago eta ingurura egokitzen da. Teknologi berriak, adibidez, hitz berriak sortzera behartuak daude lehen ezagutzen ez genituen kontzeptu batzuei izena emateko. Halaber hedabideek hitz berriak sortzen dituzte etengabean. Ekologia eta ingurumen arloan ere gizartearen naturarekiko errespetua, birziklapena eta jasangarritasunaren inguruko kezka islatzen duten beste berba batzuk sortzen ari dira.