Duela gutxi argitaratutako azterlan baten arabera –Nekazaritza, Arrantza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioaren “Elikagai gehiago, hondakin gutxiago” estrategia nazionalean oihartzuna izan duen azterlana–, elikaduraren arloa mobilizatzen ari da jan-edanen aprobetxamendu maximoa lortzeko helburuarekin, hartara, ingurumenarekin eta gizartearekin duen konpromisoa sendotzen. Ondorio horiek Intenso Food Service enpresak urtero egiten duen berrikuntzen mapatik sortu dira, eta haren bidez haiek “sektorerako aukerak” esaten diotenak atera eta nabarmentzen dira, beste alderdi batzuen artean, iraunkortasuna bilatzea…

Hizkuntza bizirik dago eta ingurura egokitzen da. Teknologi berriak, adibidez, hitz berriak sortzera behartuak daude lehen ezagutzen ez genituen kontzeptu batzuei izena emateko. Halaber hedabideek hitz berriak sortzen dituzte etengabean. Ekologia eta ingurumen arloan ere gizartearen naturarekiko errespetua, birziklapena eta jasangarritasunaren inguruko kezka islatzen duten beste berba batzuk sortzen ari dira.

Itsasoak kutsatzen ari gara. Urte gutxiren buruan penatuko gaituen egoera. Nola har dezakegu kontzientzia halakorik ez gertatzeko? Noiz ohartuko gara honek guztiak berekin dakarrenaz? Irtenbidea gure esku dago.

Turismo iraunkorrak modu eta estilo asko ditu, eta jarrera batzuk izatetik harago da. Bidaiatzeko modu desberdintzat jotzen bada ere, eta oraindik ere gutxienena, dauden aukera askotarikoek adierazten digute bide berri bat dagoela bidaietan esperientzia berriak bilatzen dituzten pertsonentzat.

Irozko zubira

Iruñerriko Ibai Parkeak, paisaia aldetik balio handia izateaz gain, harro egoteko moduko ondarea du animalia espezieei dagokienez. Gabriel Berasateguik eman dizkigu horren gaineko azalpenak, bertan aurki ditzakegun espezieak ezaugarritzen aritu den enpresaren arduradunak.